Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on tullut viime aikoina vaarallisia puutteita lämpöpumppuasennusten sähköasennuksissa.

Kesän helteitä seurannut lämpöpumppubuumi johti jälleen kerran oikeudettomien asennusten määrän kasvuun. Tukesin tietoon on tullut, ettei kaikilla lämpöpumppujen sähköasennuksia tehneillä yrityksillä ole ollut töihin vaadittavaa sähkötyöoikeutta.

Kylmäasennusten lisäksi laitteen liittäminen sähköverkkoon vaatii vähintään syöttökaapelin kytkennän. Uuteen paikkaan asennettava lämpöpumppu edellyttää usein kaapelin asentamisen syöttävältä keskukselta asti. Asennustyöhön voi sisältyä lisäksi esimerkiksi turvakytkimen asennus, kaapelireittien rakentaminen ja joskus jopa muutostöitä syöttävään keskukseen.

Tukes muistuttaa, että asentajan on aina tehtävä myös käyttöönottotarkastus sähköasennuksille, joilla lämpöpumppu liitetään verkkoon. Tarkastus on tehtävä ennen laitteen käyttöönottoa.
Oikeudettomasti ja ammattitaidottomasti tehdyt sähköasennukset voivat aiheuttaa sähköiskun tai tulipalon vaaran ja vahinkotapauksessa korvausvelvoitteen. Yrityksen sähkötyö- ja kylmäasennusoikeudet voi tarkistaa Tukesin verkkosivuilta löytyvästä rekisteristä.

Lähde: www.sahkoala.fi/uutisetAiheet